Rólunk

Ha egy ember elveszti a látását, egy más világba kerül. Ebben az új, jóval nehezebb helyzetben egyedül általában nem tud helytállni. A legegyszerűbb, és legkézenfekvőbb dolgok okoznak nehézséget. Sajnos társadalmunk még nem érte el azt a fejlettségi szintet, hogy előítélet nélkül befogadja és segítse a fogyatékos embereket. Ezeknek a nehézségeknek a leküzdéséhez van szükség a látássérült emberekkel foglalkozó egyesületekre.

A Vakok és Gyengénlátók Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesületét a bíróság 2004-ben jegyezte be. Az egyesület munkája azonban már több mint 60 évre tekint vissza. 1956-ban hozta létre Gyengéné Fogarassy Margit a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének Győr-Moson-Sopron Megyei csoportját.

Egyesületünk elsődleges feladata a látássérültek, mint önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került emberek segítése. Munkánkat Győr-Moson-Sopron megye egész területére kiterjesztjük. Rehabilitációs központunkat és programjainkat az egész ország területéről látogathatják.

Részt veszünk a városfejlesztés munkájában is. Itt említeném meg az akadálymentesítést.
Szolgáltatásaink keretében egyesületünk nagy súlyt fektet a felvilágosításra, a betegségeket megelőző és az állapotromlást megakadályozó szűrésekre, egészséges életmódra nevelés, a szabadidő hasznos eltöltése szerves része egyesületünk tevékenységének. A szabadidő hasznos eltöltését különböző szakkörökkel segítjük elő. A sportszobát a vakok és gyengénlátók által is biztonsággal használható sporteszközökkel szereltük fel.
A társalgóban meghirdetett programokon látó és látássérült emberek egyaránt részt vehetnek, ezzel is segítve a társadalmi integrációt.
A tankonyhában a konyhai eszközök “vakos” használatát tanítjuk meg.

Elemi Rehabilitációs Központot üzemeltetünk, melynek keretében Sósegítséget tudunk nyújtani a braille írás-olvasás megtanulásában, a látássérültek életét megkönnyítő beszélő és nagyító eszközök kölcsönzésére, tájékozódás és közlekedés újratanulására, informatika oktatáson való részvételre és mentálhigiénés tanácsadás igénybevételére. Egyéni tanácsadást és fejlesztést is végzünk, egyéni szakmai terv alapján. Igény szerint a sorstársak pszichológus, gyógypedagógus és mozgástréner segítségét is kérhetik problémáik megoldásához vagy az önálló közlekedés megtanulásához.

Célunk a rehabilitálás, habilitálás és a munkába állítás, mely a rehabilitáció végső célja is egyben.

Jó, és szinte mindennapos kapcsolatban állunk a megye és a régió fogyatékosokat foglalkoztató vállalataival és a Regionális Munkaügyi Központtal.

Együttműködünk:

    • Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatával
    • Arrabona Lions Klubbal
    • Első Győri Lions Klubbal
    • Patronus Lions Klubbal
Akadálymentes beállítások