Az MVGYOSZ hírei, közleményei 61. szám, 2018.10.27.

Tartalom

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. A főpénztár nyitva tartása szünetel
2. Segédeszközbolt termékajánló
Újdonság
2.1. Bluetooth-os napszemüveg
2.2. Dimó szalag cimkéző
Heti ajánlat
2.3. Gyógyszeradagoló torony
2.4. Átlátszó tok MVGYOSZ arcképes igazolványhoz
2.5. Aláírást segítő plasztikkártya
Takarékos ajánlat
2.6. Közlekedést segítő négygombos távirányító
3. Heti könyvajánló – 1956-ra emlékezünk

Vendégoldal

4. Az Infoalap sajtóközleménye
5. Hermina Csomag
6. Felhívás interjúkészítéshez
7. Matéz Sándor felhívását közöljük

***

Az MVGYOSZ hírei, közleményei

1. A főpénztár nyitva tartása szünetel

Értesítek minden érdeklődőt, hogy a főpénztár 2018. október 29-31 között zárva tart!
Megértésüket köszönöm!

Dr. Verdes Zsuzsanna

***

2. Segédeszközbolt termékajánló – Az MVGYOSZ Segédeszközbolt kínálatából

Újdonság

2.1. Bluetooth-os napszemüveg
Ár: 7000 Ft.
Ez az eszköz egy bluetooth-os headset és zenelejátszó egyben. A szárába beépített sztereó fülhallgatóinak köszönhetően kedvenc zenéinket is hallgathatjuk utazásaink során. A beépített mikrofonnak köszönhetően pedig hívásainkat is bonyolíthatjuk vele. Továbbá a termék nagy előnye, hogy fülhallgatói 270 fokban állíthatóak, szabadon hagyva a hallójáratainkat, így használata mellett a környezetünk hangjait is hallhatjuk.
Android és IOS operációs rendszereket futtató eszközökhöz is csatlakoztatható.
Az eszköz beépített, tölthető akkumulátorral rendelkezik.
A szemüveghez jár három darab cserélhető lencse.

2.2. Dimó szalag címkéző
Ár: 7000 Ft.
Ennek az eszköznek a segítségével Braille-írással láthatjuk el az otthonunkban található különböző termékeinket. Az eszköz egy 8 karakterből álló Braille-táblából és a szalag felfűzésére alkalmas hengerből áll, így gyorssá és kényelmessé téve a használatot. A termék továbbá tartalmaz egy darab pontozót is.

Heti ajánlat

2.3. Gyógyszeradagoló torony
Ár: 1200 Ft.
– A torony Hét fiókkal, fiókonként 4 rekesszel (reggel, délben, este, éjszaka) rendelkezik. A fiók színe fehér, teteje áttetsző, a torony mérete a 7 fiókkal kb. 11x12x5 cm.
– A fiókok kivehetőek a toronyból, így egy rövidebb utazás során elég az adott fiókot magunkkal vinnünk.

2.4. Átlátszó tok MVGYOSZ arcképes igazolványhoz
Ára: 250 Ft
Az igazolványhoz pontosan illeszkedő méretű, a klasszikus füzetborítókhoz hasonló, egyszerűen, könnyen és gyorsan felhelyezhető, átlátszó műanyag borító vásárolható boltunkban. A termékkel védhetjük az igazolványt a szennyeződésektől, megakadályozhatjuk a címlap felirat lekopását. Ellenőrzés során az igazolványt nem kell kivenni a tokból, mivel az borítóval együtt kinyitható. Használatával  megőrizhető az igazolvány eredeti állapota.

2.5. Aláírást segítő plasztikkártya
Ár: 200 Ft. (vékony 0,5 mm) és 250 Ft. (vastag 0,8 mm)
Az aláírás az okmányok, hivatalos dokumentumok azonosítására szolgáló, az ember egyéni, kialakult kézjegye. Ahhoz, hogy látássérültként a megfelelő helyen tudjuk aláírni az adott dokumentumot, feltétlenül szükséges egy, az orientációt segítő eszköz. Az aláírást segítő plasztikkártya, közismertebb nevén aláíró keret erre a problémára nyújt megoldást.
A nagyjából bankkártya méretű plasztikkártyán két téglalap alakú kivágást találunk. Attól függően, hogy mekkora helyre kell kézjegyünket elhelyezni, választhatjuk a keskenyebb, rövidebb és a szélesebb, hosszabb kivágott részt.
Az aláíró keretet két féle, vastagabb és vékonyabb kivitelben lehet megvásárolni Szövetségünk Segédeszközboltjában.

Takarékos ajánlat

2.6. Közlekedést segítő négygombos távirányító

Ára: 1585 Ft.
A készüléken lévő bármelyik gomb megnyomásával aktiválhatók a távirányítóval bekapcsolható, hangos tájékoztató berendezéssel felszerelt gyalogos átkelőhelyeknél lévő lámpák, valamint a FUTÁR-kijelzőkön lévő feliratokat is ezzel a távirányítóval olvastathatjuk fel (amennyiben a berendezés működik és felolvasóval felszerelt), ezen kívül az M4-es metrónál az éppen üzemelő, a tőlünk távolodó mozgású mozgólépcsőt hangjelzéssel jelző berendezést (ATS-t) is bekapcsolható vele.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Balog Tamás, a Segédeszközbolt nyitvatartási idejében, kedden 10:00-től 18:00-ig, csütörtökön 9:00-17:00-ig (ebédszünet: 12:00-12:30-ig) és pénteken 8:30-12:30-ig.

A termékek utánvéttel is megrendelhetők! Felhívjuk a figyelmet, hogy az utánvéttel történő vásárlás során a termék vételárán és a csomagolási költségen (150 Ft) kívül a postásnál történő fizetéskor a posta a pénzkezelésért felárat számít fel a csomag értékétől és a fizetendő díjtól függően.

Tájékoztatom a vásárlókat, hogy a vásárlás megkönnyítése érdekében bevezettük a bankkártyás fizetést.
Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/110 számon, vagy e-mail-ben, a rendeles@mvgyosz.hu e-mail címen lehet.

Benedek Zoltán

***

3. Heti könyvajánló – 1956-ra emlékezünk

Október 23. – az 1956. évi forradalom és szabadságharc kezdetének és a Magyar Köztársaság 1989. évi kikiáltásának napja
További részletek:
http://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/az_1956_evi_forradalom_es_szabadsagharc_kezdetenek_es_a_magyar_koztarsasag_1989_evi_kikialtasanak_napja

1956-ról a Braille-könyvtárban.
Berkesi András: Októberi vihar.
(14 kötet)

Nem könnyű 1956 októberéről írni, hiszen a fő kérdések tisztázása után még ma is számtalan nyugtalanító gondolatot kavar fel a tépelődő emberek agyában. Mi történt akkor Magyarországon? Mi történt és miért? S ami egy szépíró számára a legfontosabb, mi játszódott le az emberek agyában, szívében? Mennyi emberi tragédia zajlott le, mennyi könny hullott ezekben a napokban! S mindez miért?
Diákok és ipari tanulók, orvosok és munkások, kommunisták és ellenforradalmárok, megtévedt fiatalok és tudatos árulók alakjai villannak fel szédítő kavargásban e kötet lapjain. Rendkívül izgalmas, megrendítő és elgondolkodtató olvasmány ez a könyv, ugyanakkor egyszerre elnagyolt és bonyolult, mint maga az élet. Költői áttételeken át a szocialista Magyarországért küzdő emberek igaza csendül ki belőle.

A Braille-könyvtár aktuális katalógusa az alábbi linken letölthető: http://www.mvgyosz.hu/braille-konyvtar-katalogus

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Páll Erika a Braille-könyvtár nyitvatartási idejében:
kedd és csütörtök 10.00-18.00
péntek: 8.30-12.00
Érdeklődni telefonon, munkanapokon a 06 (1) 384-8440/120. melléken lehet.

*

Nagy Imre életéről a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban.
Méray Tibor: Nagy Imre élete és halála.

A könyv nem tartozik a hagyományos életrajzok kategóriájába, aránytalanságaira a szerző is utal. Általában véve keveset foglalkozik Nagy Imre életének első négy évtizedével, még kevesebbet ifjúságával, a Szovjetunióban eltöltött 17 esztendejével. Sőt, közvetlenül a felszabadulás után kifejtett politikai tevékenységéről sem tudunk meg sokat, éppen hogy csak említés történik „földosztó” miniszteri működéséről, belügyminiszterségéről stb. Méray voltaképpen in medias res kezdi: 1953. június 13-ával, amikor az SZKP Központi Vezetőségének elnöksége kijelölte Nagy Imrét Magyarország miniszterelnökének.

Bővebben foglalkozik viszont az 1953. júniusa után megkezdett „Új szakasz” politikájával, Rákosi ellentámadásával, mesterkedéseivel, Nagy Imre meghurcoltatásának, leváltásának és belső száműzetésének a körülményeivel, majd az írók és a Petőfi Kör harcával párhuzamosan népszerűségének fokozódó növekedésével, végül párttagságának helyreállításával. A könyv második – a népfelkelésnek szentelt – része az október 3-i eseményekkel kezdődik. Részletesen szól az október 23. és november 4. közötti időszak eseményeiről, az ismét miniszterelnökké lett Nagy Imre küzdelmeiről, az SZKP küldöttségének budapesti tárgyalásairól, majd a szovjet csapatok beszivárgása okozta feszültségnövekedésről, végül a november 4-i eseményekről. Az „utolsó felvonás” eseményeit viszonylag röviden írja le, nagyon kevés helyet szentel a november 4-ét követő „utóvédharcnak” (Méray maga is elhagyta az országot), szól viszont a jugoszláv követségen eltöltött 22 napos menedékről, a romániai deportálásról, befejezésül a Nagy Imre-perről.

A könyv adatai
Felolvassa: Bodor Tibor.
Időtartam: 19 óra 58 perc.

Adathordozó: 1 CD.

A Bodor Tibor Hangoskönyvtár aktuális katalógusa az alábbi linken letölthető:
http://www.mvgyosz.hu/hangoskonyvtar-katalogus

Minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Koczkásné Tóth Csilla, a Bodor Tibor Hangoskönyvtárban, (a portával szemben, a Sipeki terem hátsó részében), az alábbi nyitva tartás szerint:
Kedd: 10.00 – 18.00
Csütörtök: 9.00 – 17.00
Péntek: 8.30 – 12.30

Érdeklődni telefonon, a 06 (1) 384-8440/123. melléken lehet, vagy
e-mail-ben, a
hangoskonyvtar@mvgyosz.hu
e-mail címen.

Árvay Mária

***

Vendégoldal

4. Az Infoalap sajtóközleménye

Sajtóanyag
Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány és a Belügyminisztérium
Nemzetközi Fehér bot napi rendezvényéről

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány és a Belügyminisztérium Informatikai Helyettes Államtitkársága 2018. október 13-án, a Vakok Általános Iskolájának Nádor Termében tartotta közös fehér bot napi rendezvényét. Az alapítvány immár 15 éve adományoz képernyőolvasó és –nagyító szoftvereket, felújított számítógépeket és digitális diktafonokat vak és gyengénlátó emberek számára. A képernyőolvasó és –nagyító szoftverek hallhatóvá vagy sokszoros felnagyításban láthatóbbá teszik a vak és gyengénlátó emberek számára a számítógép képernyőjén megjelenő információkat. Ezáltal biztosítják számukra az inkluzív tanulás, munkavégzés és a szabadidő hasznos eltöltésének lehetőségét.
Idén fontos mérföldkőhöz érkezett az alapítvány. A Belügyminisztérium által támogatott ország licenc programnak köszönhetően 2018. júliustól a vak és gyengénlátó, valamint az olvasásban akadályozott emberek, az őket oktató intézmények és az őket foglalkoztató munkahelyek ingyenesen igényelhetik a JAWS for Windows, a ZoomText, a Fusion és a MAGic programok teljes körű használatát lehetővé tevő licenceit.
Az ország licenc beszerzése, a „KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00025 – Közigazgatási szakrendszerek egységes eléréséhez és interoperabilitásához központi alkalmazás szintű szolgáltatások biztosítása” projekt keretében valósult meg.
A világon Magyarország a harmadik ország, mely biztosítja a vak, gyengénlátó és olvasásban akadályozott emberek számára ezt a rendkívüli lehetőséget. Az elmúlt két és fél hónapban már több mint 1.200 szoftverlicencet kértek és kaptak meg az igénylők, amelyekkel teljes értékű változatban használhatják ezeket a nemzetközileg is legnépszerűbb segítő szoftvereket.
Az ünnepségen került bejelentésre a hír, miszerint ezentúl, Európában egyedülálló módon, nemcsak a Magyarország területén élők, hanem a határon túli, magyar igazolvánnyal rendelkezők is ingyenesen igényelhetik a szoftvereket.
Büszkék vagyunk arra, hogy alapítványunk a Belügyminisztérium támogatásával, az amerikai Vispero cégcsoporttal együttműködésben fontos lépést tett annak érdekében, hogy a vak és gyengénlátó emberek számára is látható legyen a világ, és a diszlexiás emberek olvasásértése könnyebbé váljon.
További információt az ország licencről és az Informatika a Látássérültekért Alapítvány közhasznú tevékenységéről a következő elérhetőségeken kaphat:
Informatika a Látássérültekért Alapítvány
Szuhaj Mihály, kuratóriumi elnök
E-mail: szuhaj.mihaly@infoalap.hu,
Mobil: +36-20-425-5233
Belügyminisztérium
Email: sajto@bm.gov.hu
Tel.: +36-1-441-1641

***

5. Hermina Csomag

A Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesülete, valamint együttműködő partnere a Szieszta Hotel Sopron közösen kidolgozott csomagjai:

2018. december 20.-ig érvényes ajánlatunk:
3 éjszaka/4 nap:
Kétágyas Classic szoba 7.500,-Ft/fő/éj
Háromágyas Classic szoba 7.200,-Ft/fő/éj
Egyágyas felár 2.900,-Ft/fő/éj

6 éjszaka/7 nap:
Kétágyas Classic szoba 7.300,-Ft/fő/éj
Háromágyas Classic szoba 7.000,-Ft/fő/éj
Egyágyas felár 2.900,-Ft/fő/éj

2019. január 02 – december 20-ig érvényes ajánlatunk:
3 éjszaka/4 nap:
Kétágyas Classic szoba 7.900,-Ft/fő/éj
Háromágyas Classic szoba 7.500,-Ft/fő/éj
Egyágyas felár 3.000,-Ft/fő/éj

6 éjszaka/7 nap:
Kétágyas Classic szoba 7.600,-Ft/fő/éj
Háromágyas Classic szoba 7.200,-Ft/fő/éj
Egyágyas felár 3.000,-Ft/fő/éj

Classic szoba:
Minden szoba fürdőszobás (fürdőkádas, törölköző, folyékony szappan van), erkélyes, színes TV, telefon, kis hűtő van a szobákban.

Gyermekkedvezmények felnőttekkel egy szobában:
– 0-4,99 éves korig a szállás és a félpanziós ellátás ingyenes,
– 5-13,99 éves korig 50%-os kedvezményt biztosítunk a szállás és a félpanziós ellátás árából alapágy és pótágy esetén is.
Vakvezetőkutya hozható a szállodába, éjszakánként 2.000,- Ft térítési díj ellenében.
Az étterem és a wellness részleg kivételével a kutyával a szálloda területén belül bárhol lehet közlekedni.
A szobát érkezés napján 14.00 órától foglalhatják el Vendégeink, és utazás napján 10.00 óráig áll rendelkezésükre.

Ajánlatunk tartalma:
– Szállás svédasztalos reggelivel és vacsorával (A vacsora típusa a házban tartózkodó vendéglétszám függvénye: svédasztalos vagy háromfogásos vacsora, italt nem tartalmaz.) Ételkínálatunkban szerepelnek táplálékallergiásoknak (glutén-, laktózérzékenyeknek és cukorbetegeknek) is megfelelő ételek, melyeket kérésre szolgálunk fel, kérjük, ilyen irányú igényét jelezze foglaláskor és a  helyszínen, az étteremben is!;
– A szálloda wellness-szigetének használata (beltéri medence, finn-szauna, pezsgőfürdő, gőzfürdő, kondicionáló terem);
– Retro Disco péntek esténként;
– Élőzene szombat esténként;
– Erdei kirándulás a Károly-kilátóhoz és a Kőhalmi Tamás Vadászati Múzeumhoz szombatonként (9.50);
– Városnézés idegenvezetővel vasárnaponként (9.50);
– ÁFA.
(A fel nem használt csomagelemekért visszatérítés nem jár. A kültéri programok az időjárás függvényében vehetők igénybe.)

A szobaár nem tartalmazza:
– Idegenforgalmi adó: 450,-Ft/fő/éj (2018-ban), 18 éves kortól fizetendő;
– Fürdőköpeny: 1.500 Ft/db/teljes időszak – igény esetén;
– Parkolás: 700 Ft/szgk/éj – amely a Hermina Csomagban ingyenes!

Szolgáltatásaink:
étterem, drinkbár, fitness-wellness centrum, aromafürdő, jáde-lávaköves masszázságy, oxigénterápia, szolárium, infraszauna, teniszpályák, biliárdasztalok, csocsó, ping-pong, szabadtéri sakk.

Közlekedéssel kapcsolatos információ:
A szállodához a vasútállomástól és a buszpályaudvartól az 1-es és 2-es számú helyi járatos, akadálymentes autóbuszokkal lehet eljutni, melyekkel a belváros (Óváros, Tűztorony) is könnyen megközelíthető.

Fakultatív programlehetőségek a környéken térítés ellenében, időjárás függvényében:
– Nagycenki Széchenyi Kastély és Múzeumvasút;
– Egy nap a Császárvárosban, Pozsonyban, vagy 1 nap 2 főváros buszos kirándulás Pozsonyba és Bécsbe;
– Hohe Wand Naturpark – Ausztria;
– Fertőrákos szárazon és vízen, kisvonattal, hajózással;
– Fertőrákosi Kőfejtő-Témapark;
– Fertődi és Kismartoni Eszterházy Kastély (Eszterházi Vigasságok, kastélyvezetés, kávéval, sütivel );
– Lővér Kalandpark;
– Soproni bobpálya;
– Csokoládé kóstolás a Harrer Csokoládéműhelyben;
– Múzeumlátogatások Sopronban;
– Ligneum (Nyugat-Magyarországi Egyetem látogatóközpont);
– Páneurópai Piknik Emlékhely;
– Fertő-Hanság Nemzeti Park;
– Familypark St Margarethen-ben;
– Bor- és pálinkakóstoló;
– Színházi előadások és más kulturális programok (nyáron a Fertőrákosi Barlangszínházban, évadban a Petőfi Színházban);
– Szállodánktól gyalogos és kerékpáros kirándulások indulnak Sopron és a Fertő-tó környékére. Részletek, ajánlatok: www.soproniseta.hu;
– Vezetett túrák gyalog, biciklivel, vagy segway-vel;
– Sárvár, Hegykő termálfürdő;
– Aktuális soproni programok;

Az igénybevétel feltétele:
A Hermina csomagot azok a látássérültek vehetik igénybe 1 fő kísérővel, akik tagjai az MVGYOSZ valamelyik tagegyesületének és ezt a tényt érvényes tagsági igazolványukkal igazolni tudják.

Igénylés menete:
Ha szeretne élni a lehetőséggel, jelentkezzen a sopron(@herminaegyesulet.hu e-mail címre.
Az e-mail szövegének tartalmaznia kell: a jelentkező nevét, a kísérő nevét, az üdülés dátumát (tervezett érkezés napja), melyik csomagot kívánja igénybe venni (3-6 éjszakás) nevezze meg melyik egyesületnek a tagja, az MVGYOSZ igazolványban szereplő törzsszámát, valamint az igazolvány fényképes és tagdíjfizetéses oldalainak szkennelt változatát. Amennyiben a szkennelés nem megoldható, a Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesülete a tagsági viszony igazolása végett felkeresi az Ön egyesületét.
A jogos igényeket továbbítjuk a Szieszta Hotel részére, akik a jelentkező e-mail címére küldenek további tájékoztatást.

Fizetés módja:
A szálloda visszajelzését követően az általuk megadott számlára 50 % előleg átutalással vagy SZÉP kártyás utalással érkezés előtt 15 nappal, a fennmaradó összeg rendezése a helyszínen készpénzben, SZÉP kártyával (OTP, K&H, MKB) vagy bankkártyával (VISA, EC/MC, AMEX) fizetendő.

Lemondási feltételek:
A lefoglalt szoba érkezés előtt 15 napig mondható le kötbérmentesen.
Ezen túli lemondás, meg nem érkezés, vagy korábbi elutazás esetén a szálloda jogosult a foglalás 50%-áig kötbért felszámolni.

Hermina Egyesület

***

6. Felhívás interjúkészítéshez

Kedves Érdeklődők!
Hankó Csilla vagyok a Pécsi Tudományegyetem Pszichológia Intézetének másodéves PhD hallgatója. Kutatási témám a látássérült szülők és látó gyermekük kapcsolatának vizsgálata. Jelenleg interjúkészítéshez szeretnék találni olyan látássérült nőket, akik vagy gyermekvállalás előtt állnak, vagy már gyermeket nevelnek. Az interjú teljesen anonim és önkéntes alapon zajlik és kb. 1-1,5 órát vesz igénybe. Kutatásom részét képezi egy interakció vizsgálat is, melyben a szülő-gyermek kapcsolatot vizsgálom, így keresnék olyan vállalkozó szellemű látássérült édesanyákat is, akik csecsemőkorú (5-15 hónapos) gyermeket nevelnek. Amennyiben bármilyen kérdésük lenne a vizsgálatokkal, a kutatás céljával, kivitelezésével kapcsolatban kérem, keressenek fel bátran az alábbi elérhetőségek valamelyikén:
Email: csillahanko92@gmail.comhanko.csilla@pte.hu
Mobil: +36-30-825-2509

Üdvözlettel:
Hankó Csilla

***

7. Matéz Sándor felhívását közöljük

LEHET LÁTNI SZEMEK NÉLKÜL???
ILYEN VAAAAAN?

Igen, van!!!
Évekkel ezelőtt egy német hölgy, Dr. Katharina Friedrich megtalálta azt a módszert, amivel szemek nélkül is lehet látni.

Ez a módja a látásnak nem teljesen ismeretlen, mivel korábbi időkből is vannak leírások hasonló esetekről.
Az agyunk a teremtő egyik legnagyobb csodája, egy bonyolult szerv, érző, kreatív és rugalmas. Vele kapcsolatban még sok felfedezés várható.

A szemekkel való látás a legtöbb ember számára mindennapos, magától értetődő dolog. Képzeljék el – bármennyire hihetetlenül is hangzik – szemek nélkül is lehet látni. Ez akkor válik lehetségessé, amikor az úgynevezett „belső látósugarat” ismét aktiváljuk és ezáltal érzékeljük. Ekkor az optikai információk közvetlenül, a szemek használata nélkül jutnak be az agyba, ahol az azokat fogadja és tovább feldolgozza képi tartalommá.

Ezzel a tudással és képességgel könnyen lehet tájékozódni a mindennapokban, örömtelien és lazán. Itt az intuíció, ez a belső iránytű veszi át a vezető szerepet. Még az is akinek a szeme működik,  sokat nyerhet ezzel a különleges látási módszerrel.

Sok van ami csodálatos, de az embernél nincs semmi csodálatosabb. A régi mondás ezzel a második látási móddal is bebizonyosodott.

Katharina szintén látássérült volt születése óta, a bal szemére teljesen vak. A jobb szemének a látóképessége is be volt korlátozva. Nem mehetett orvosi egyetemre, ehelyett közgazdaságtant tanult Bulgáriában. 2005-ben balesetet szenvedett, és deréktól lefelé lebénult. A jobb szemére is alig látott. A részleges gyógyulása után figyelme az alternatív és szellemi gyógyítási módszerekre irányult. Azt kutatta, hogy mit kell tenni ahhoz, hogy 100 %-os látóképességet lehessen elérni.

A szemek tulajdonképpen csupán a bejárati ajtók, csak érzékelők a látáshoz. Maga a látás funkciója az agyban, a látóközpontokban van, a fej hátsó részén. A képet magát az agy csinálja. Hogyan kell a kisagy sejtjeit stimulálni ahhoz, hogy a szemeket helyettesítsék és átvegyék az irányítást. A szem valójában csak az ajtó, azaz a bejárat. A feladat az volt, hogy találjunk egy másik bejáratot is amit tudunk használni. Ezt a másik bejáratot kell tulajdonképpen aktiválni, amit szokásos körülmények között nem használ az átlagember.

És valóban, ez a belső látósugár szemek nélkül is működik. Speciális módszerekkel ezt a szemek nélkül is lehet aktiválni. Mindenki meg tudja ezt tenni, akár gyerek, akár felnőtt. Csak elfogadónak és nyitottnak kell lenni rá.

Időközben több száz, sőt több ezer ember megtapasztalhatta ezt. Köztük volt még egy 92 éves, évek óta teljesen vak osztrák hölgy is, aki néhány napi gyakorlás után visszanyerte a látását. Az interneten megtalálhatók – egyelőre csak németül – a felvételek a módszer sikeres alkalmazásáról.  A vakok, gyengén látók, látássérültek, akik megtanulják a módszert látnak, de a szemüvegeseknek is megjavul az optikai érzékelésük, a látással kapcsolatos képességük.
Katharina megígérte, hogy eljön Magyarországra is ezt a módszert egy szeminárium keretében komoly érdeklődőknek megtanítani.
Ez 2018 november 6-11-ig egy több napos, komplex szeminárium keretében történik. A csoport nem lehet túl nagy, mert a módszer elsajátítása intenzív vezetést és gyakorlást kíván meg ahhoz, hogy eredményes legyen. Német nyelvű tolmács biztosítva van.

A látás szemek nélkül tanfolyam díja: felnőtteknek 250 Euro, Gyerekeknek 125 Euro.

Tájékozódás céljából itt van Dr. Katharina Friedrich saját honlapja:
https://www.betewi-akademie.de/

Jelentkezés és további felvilágosítás:
E-Mail: alex@biologika.hu
Tel: Aulechla Anita 06 20 372 7279

Matéz Sándor

***

A Vendégoldal rovat hirdetéseinek tartalmáért az MVGYOSZ nem vállal felelősséget!

***

Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket!

***

A hírlevelet szerkesztette: Árvay Mária és Nagy-Virág Krisztina

***

Hogyan lehet feliratkozni?
Küldjön egy e-mailt az mvgyosz.hirlevel@gmail.com címre, a tárgy mezőbe írja be a feliratkozás szót.

Hogyan lehet híreket, információkat közzétenni hírlevelünkben?

Küldjön egy e-mailt az mvgyosz.hirlevel@gmail.com címre, a szöveg mezőbe írja be az információt, melyet szeretne közzétenni.

Hogyan lehet leiratkozni?

Küldjön egy e-mailt az mvgyosz.hirlevel@gmail.com címre, a tárgy mezőbe írja be a leiratkozás szót, valamint a szöveg mezőbe az alábbi mondatot: „Kérem, hogy számomra arra az e-mail címre, amelyről ezt a levelet küldöm, a jövőben az MVGYOSZ elektronikus hírlevelét ne küldje meg.”

Akadálymentes beállítások